Het klinkt toch hemels om te kunnen zeggen dat jij niet meer alles zelf hoeft te doen binnen je bedrijf?
Was jij aan het begin van je ondernemersjaren nog hartstikke druk met tijd inplannen voor je Social Media post, je administratie en het bedenken van een nieuw aanbod, nu hoef jij alleen nog maar na te denken over de toekomst van je bedrijf en hoe je daar wil komen.

Idealiter werkt dit nóg beter wanneer je een team van experts om je heen hebt en dat zij jouw visie delen, dezelfde focus hebben en weten waar zij het bedrijf naartoe moeten krijgen. Dat ook zij willen dat jouw bedrijf groeit en dat zij alles op alles stellen om jouw bedrijf naar dat volgende niveau te krijgen.

Toch gaat dit nog bij veel ondernemers fout wanneer zij gaan uitbesteden en wordt een Business Manager nog teveel onderschat.

 

Ik geef je de 4 meest gemaakte fouten

 

1. Slechte communicatie / andere verwachtingen
Er wordt niet of slecht gecommuniceerd, waardoor de verwachtingen niet goed gefilterd worden. Oftewel, iedereen zit op een heel ander level en/of werkt langs elkaar heen.

Communicatie is key, ook als het om een zakenrelatie gaat. Je bent een team, je werkt samen en je zult dingen helder moeten communiceren. Duidelijkheid scheppen en vooral aangeven waar je tegenaan loopt.

Geloof me, dit is moeilijker dan we vaak denken. Communicatie is niet voor niets een essentieel onderdeel waar veel relaties op stuklopen!
Zo kan dat ook bij een zakelijke relatie gebeuren, doordat:

– Er niet (genoeg) duidelijk gemaakt wordt van wat er aan de hand is
– Andere verwachtingen
– Andere interpretaties
– Niet genoeg doorvragen en meer vanuit aannames werken.

 

2. Er is geen sprake van leiderschap
De neuzen van je teamleden staan niet dezelfde kant op, er is geen focus, geen structuur en iedereen zwemt maar wat rond. 
Niemand weet het daadwerkelijke doel, je hebt geen duidelijke visie waar je naartoe wil en je bent té afhankelijk van wat de Virtueel Business Manager bepaald. 

Het is nog steeds jóuw bedrijf, jouw toekomst. Jij bent degene die moet bepalen waar jij naartoe wil met je bedrijf, zorgen dat iedereen doet wat hij/zij moet doen, accountable houden en de focus en discipline binnen je team omhoog halen.
Een Virtueel Business Manager ondersteunt jou. Zie het als de bedrijfsleider bij de Action. Die moet zorgen dat de desbetreffende locatie met al haar personeel op rolletjes loopt, maar die bepaald niet waar Action naartoe gaat in de toekomst. Een Virtueel Business Manager is jouw rechterhand, een Integrator™, degene met wie jij nadenkt over het strategische gedeelte binnen jouw bedrijf.  Hoe je jouw visie vertaald en zorgt dat je daar komt. Vervolgens coördineert de VBM de verdere acties en zorgt dat deze op elkaar afgestemd worden richting het team.

De ‘bigger purpose’ blijf jij zelf doen. Jij bent de visionair, de leider. Jij zorgt voor ‘the bigger picture’.

3. Niet kunnen loslaten
Brengt mij direct bij fout nummer 3. Het niet kunnen loslaten van alles wat je ‘overgeeft’. Tóch nog met de teamleden blijven communiceren, tóch nog mengen in de plannen die er al liggen, tóch nog aanpassingen doen die niet van toegevoegde waarde zijn. Kortom, het operationele gedeelte toch niet los kunnen laten.

Cruciaal wanneer je begint met een team én een Virtueel Business Manager is het kunnen loslaten. Je hebt ervoor gekozen uit die managementrol te stappen en je leiderschapsrol in te nemen. Je hebt ervoor gekozen je niet langer bezig te houden met het operationele deel, maar je te focussen op het strategische deel. Je blik op de toekomst, de beoogde doelen vast te stellen en dit ten uitvoer te laten brengen. Een ‘slechte’ leider kan niet loslaten. Die wil tóch nog zien wat er allemaal gebeurd, wil toch nog die vinger in de pap en die wil toch nog weten waar elk teamlid mee bezig is.

4. Te weinig budget of een instabiele cashflow
Wanneer je gaat beginnen met uitbesteden is dat een cruciale stap in je zakelijke groei. Je investeert tenslotte om te kunnen groeien. En niet alleen om te kunnen groeien, maar ook omdat je ziet dat je niet alles meer alleen kunt doen.

Wanneer je start met een VBM is het van belang dat je in kaart brengt wat je financiële plaatje is, wat je aan kosten gaat maken (want je betaald tenslotte niet alleen de VBM, maar ook de teamleden) en wat je daar dan voor omzet moet draaien.
Tip van flip: Zet deze bedragen eerst eens 3 maanden opzij. Kan dit met gemak en heb je het écht niet nodig, dan ben je klaar om te investeren in een VBM.
Gaat dit moeizaam? Probeer dan nog even vol te houden 😉

Ben jij er van overtuigd dat jij toe bent aan de volgende stap en bij er aan toe om een nieuwe lifestyle aan te gaan, dingen los te laten en meer tijd te krijgen voor je bedrijf, jezelf, je familie, je gezin?

Plan dan een gesprek in met mij en dan kijken we wat ik voor jou kan doen.